Er dit immunsystem klar til at være social igen?

Danmark har nu været i gang med en gradvis genåbning i et par uger. Det betyder, at de fleste af os bevæger os ud af den trygge hule derhjemme og nærmer os en større menneskeflok, end vi har været i nærheden af det sidste års tid. Skæver man til immunsystemet, så er det her, at man vil se kroppen være på vagt. I denne blog, vil du blive klogere på, hvilke redskaber kroppen har til at frosvare sig selv samt hvordan du kan optimere disse processer. 

 

Et forsvar sat i system

Vi har haft en vinter uden lige så mange forkølelser, influenzaer og generelt sygedage, som vi plejer at lide under. Hvis vi ikke passer på vores immunsystem i en tid som nu, så er det i en tid som denne, at vi ville byde sådanne sygedage velkommen igen.

Fantastisk som vores krop er, så har vi mange barrierer og fælder, inden en eventuel farlig organisme, kommer i kontakt med vores immunsystem. Medmindre man har et åbent sår, så er vores hud, den første vagt vi stiller med, og som holder de fleste fremmedlegemer ude. Dernæst har vi vores slimhinder, hvis et fremmedlegeme alligevel skulle finde frem til en kropsåbning. Vores slimhinder er dækket af små hår, der fungerer som fangarme. Sætter der sig noget i fangarmene, så udløses f.eks. et host eller nys. Nogle kropsåbninger producerer også en væske med enzymer, der er antibakterielle, såsom vores tårer og spyt. Kommer der alligevel noget forbi fimrehårene, f.eks. via fødevarer ned i spiserøret, så vil fremmedlegemet møde mavesyren, hvor overlevelsesraten er minimal.

Altså kan du nok høre, at der allerede er sat alverdens i gang, inden dit immunsystem overhovedet bliver alarmeret.

Dit immunsystem er et komplekst netværk af væv, celler og molekyler, der beskytter kroppen mod sygdomme. Heldigvis er ca. 80% af dit immunsystems celler placeret i tarmen, hvor de interagerer med mange forskellige tarmfunktioner på dagligt basis. Udover at en stor del af dit immunforsvar er placeret i tarmen, lever der også mange små bakterier, som i sig selv fungerer som forsvarsværk mod skadelige bakterier fra mad eller det omkringliggende miljø. Derfor er tarmen i sig selv også en afgørende del af dit immunforsvar, da den er vært for de fleste af kroppens bakterier.

Er du nysgerrig på, hvordan tarmen fungerer i forhold til sult og mæthed? I denne blog bliver du skarp på netop sammenhængen mellem tarmsundhed og overvægt, især relateret til sult og mæthed. 

 

Hold på visir og mundbind, nu kommer der gode råd

Når kroppen er så selvkørende, tænker du måske ”jamen så er der vel ikke mere at gøre, så må jeg vel bare sættet min lid til mit immunsystem”. Men der tager du fejl. Når det kommer til et sundt immunsystem, så er der en masse forskellige planter og fødevarer som kan gøre underværker.

Her får du en beskrivelse af nogle udvalgte planter, og hvordan de kan bidrage positivt til vores krop og immunsystem:

Gurkemeje

Gurkemeje er kendt fra østens vidunderlige køkken og kan kendes på den fantastiske orange-gule farve, som den tilfører maden. Gurkemejeroden er dog meget mere end en ingrediens, i retter du ville ønske at du kunne kokkerere. Den har nemlig længe været kendt i naturmedicinens verden. Her er den kendt for at kunne bidrage til et sundt og stærkt immunsystem ved bl.a. at have beskyttende egenskaber på kroppens celler. Gurkemeje bidrager bl.a. til sund hud, nervesystem og knogler, og er derudover også berygtet for dens egenskab til at kunne nedsætte sandsynligheden for at udvikle allergier.

Kender du det, når du ligger syg og hverken har lyst til vådt eller tørt?

Gurkemeje har en fantastisk egenskab til at stimulere appetitten. Også når du ligger syg og det ikke er hensigtsmæssigt at undvære mad og drikke.

gurkemeje

Cikorieroden

Cikorieroden ser ikke just indbydende ud, men den har stadig meget at byde på. Når man under sygdom føler sig træt og udkørt, så kan cikorieroden komme dig til undsætning, da den har gode egenskaber til at støtte kroppens vitalitet.

Den er god for dit tarmsystem, da denne rod, er en fantastisk kilde til fiberen inulin. Herudover er den sundhedsfremmende på hjerte-karfunktionen og bidrager i afgiftningen af kroppen via nyrer og urinvejsudskillelse.

Cikorierod

Hyben

Hyben kan findes langs de danske kyster, men bruges sjældent til andet madlavning, end marmelade og chutney.

Måske vi ville have udryddet forkølelser og småskavanker for længst, hvis blot vi brugte den lækre frugt noget oftere.

Hyben er nemlig en naturlig kilde til antioxidanter og C-vitamin, og indeholder over 6 gange så meget C-vitamin som appelsiner. Hyben er kendt i naturmedicinen for at booste immunsystemet og bidrage til modstandskraft imod skadelige mikroorganismer.

Den lille orange frugt, har en utrolig egenskab til at berolige ved en almindelig forkølelse, øge dit fysiske velvære under sygdom, samt kan have en positiv effekt på sårheling og opretholde en sund led-mobilitet.

Når nu vi har lært, at immunsystemet hovedsageligt befinder sig i tarmen, så giver det mening at hyben også har en normaliserende effekt på fordøjelsen og tarmfunktionen.

hyben

Hvidløg

Hvidløg er i århundreder blevet brugt i både mad og naturmedicin. Det sorte hvidløg er en type ældet hvidløg, der har gennemgået en såkaldt Maillard-proces. Den er rig på antioxidantforbindelser såsom polyfenoler og organiske svovlforbindelser.

I sammenligning med frisk hvidløg, har sort hvidløg op til 8 gange flere fenolforbindelser, hvilket betyder, at den har højere antioxidantaktivitet, end det hvide hvidløg, som vi i Danmark typisk bruger i madlavningen.

Det sorte hvidløg har potente antiinflammatoriske egenskaber er anerkendt for sine antimikrobielle egenskaber, på grund af en forbindelse kaldet allicin, der bl.a. dræber bakterier som Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, som alle forårsager sygdomme – selvfølgelig medmindre dit immunsystem når at neutralisere dem først!

sort hvidløg



Sidst men ikke mindst, skal det dog nævnes, at det vigtigste af alt er en sund livsstil, hvor du er aktiv, sover godt (gerne 6-9 timer) og spiser sundt og varieret – i hvert fald størstedelen af tiden ;-)

Derfor spørger vi: Er dit immunsystem klar til at være social igen?
Pas godt på din tarm, så passer den på dig!

Premind®Biotics
TRUST YOUR GUT.